Marcel Khalife

besteci, söz yazarı, yorumcu ve udi müzisyen. 1950 yılındalübnan dağı yakınlarında amchit‘te doğdu. lübnan ulusal konservatuvarı’nda eğitim gördü. ününü geleneksel arap müziğini batı formlarıyla tekrar düzenlemesine ve bağımsız filistin mücadelesine gönülden destek vermesine borçludur. ünlü filistinli şair mahmud derviş‘in şiirlerinden bestelediği ummi(annem), jawaz el saffar(pasaport) gibi şarkıları arap dünyasında büyük başarı elde etti. khalife dünya çapında pek çok konser verdi.lübnan, 2003 yılında khalife’ye “oh father! i’m yusuf” (baba, ben yusuf) isimli şarkısında kuran’dan bazı alıntılar yaptığı gerekçesiyle dava açtı. şarkı mahmud derviş’in bir şiirinden esinlenilerek bestelenmişti. davadan beraat eden khalife 2005 yılında barışa sağladığı katkılardan dolayı unesco tarafından ödüllendirildi.

diskografi:stripped bare (1980)
the bridge (1983)
dreamy sunrise (1985)
ode to a homeland (1990)
peace be with you (1990)
arabic coffeepot (1990)
summer night’s dream (1992)
ahmad al arabi (1994)
jadal oud duo (1996)
dance (1995)
voyageur (1998)
magic carpet (1998)
promises of the storm (1999)
concerto al andalus (2002)
happiness (2003)
at the border (2003)
caress (2004)